
EIT HEI (Higher Education Initiative - Call for Proposals 2024) (Cohort 4 –/ EIT HEI 4. Çağrı Sonuçları) açıklanmıştır.
EIT HEI’nin Amacı: Avrupa’daki yükseköğretim kurumları (Higher Education Institutions - HEI) ile iş dünyası ortaklarının yenilikçi projeler geliştirmesi; yükseköğretim kurumlarını yenilik ve girişimcilik merkezlerine dönüştürülmesidir. Ayrıca, Avrupa yükseköğretiminin kalitesinin ve rekabet gücünün artırılması, araştırma ve teknoloji transferinin iyileştirilmesi ve yeni iş olanaklarının yaratılmasıdır.
Bu kapsamda toplam 47 proje desteklenmeye hak kazanmış, ilgili 13 projede ise 25 Türk paydaş yer almıştır.
Her bir proje, 2 ayrı Fazda yürütülmek üzere toplam 1.34 milyon Avro bütçeye sahip olacaktır
Faz 1 (Nis 2025 - Ara 2025): 540,000 EUR
Faz 2 (Oca 2026 - Nis 2027): 800,000 EUR (Faz 1 başarıyla tamamlanırsa)
Başvuru Kategorileri
Strand A: HEI’lerde yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi.
Strand B: Derin teknoloji (Deep Tech) için HEI’lerde yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi.
Türk paydaşların yer aldığı projeler, ilgili kuruluş isimleri ve özet proje bilgileri aşağıda yer almaktadır.
Tüm paydaşlarımızı tebrik ediyor, uluslararası mecradaki Ar-Ge ve yenilik odaklı başarılarının devamını diliyoruz.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü/ Izmir Institute of Technology IZTECH
AquaSphere, iklim değişikliği ve sürdürülemez kaynak kullanımıyla karşı karşıya olan mavi ekonomi alanında yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefleyen bir projedir. İYTE’nin de ortak olduğu konsorsiyum, yükseköğretim kurumlarında girişimcilik ve inovasyon kapasitesini artırmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında dijital eğitimler, kadın girişimciliğini destekleyen yapılar, hızlandırıcı programları ve 12 yenilik destek merkezi kurulacaktır. AquaSphere, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sunarken 2030’a kadar mavi ekonomi odaklı kendini sürdürebilen bir inovasyon ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir.
Gebze Technical University
A-SIDE, Avrupa’da ileri üretim, gelişmiş malzemeler ve yapay zeka ile makine öğrenimi (büyük veri dahil) odaklı derin teknoloji alanında yenilik ve girişimcilik merkezi kurmayı hedefleyen bir projedir. Proje, sürdürülebilir yaşam zorluklarına yönelik, çevre dostu ürün tasarımı ve akıllı üretim uygulamalarını destekleyerek, Avrupa yükseköğretim kurumları ile iş dünyası arasındaki iş birliğini güçlendirecektir. Ayrıca öğrenci, araştırmacı ve personel için yapay zeka destekli ürün yaşam döngüsü yönetimi, sürdürülebilir üretim ve döngüsel tasarım gibi konularda mesleki eğitimler sunulacaktır. Havacılık, ilaç, gıda, robotik ve biyomedikal gibi sektörlerde çapraz etki yaratacak bu proje, Avrupa’yı ileri teknoloji ve sürdürülebilir üretim alanında lider konuma taşımayı amaçlamaktadır.
Istanbul Technical University
Istanbul Metropolitan Municipality
De-TECH projesi, Avrupa’da yapay zeka, kuantum teknolojileri, sağlık ve biyoteknoloji gibi derin teknoloji alanlarındaki akademik inovasyonların pazara taşınmasını hızlandırmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, Draghi raporunda da belirtilen teknoloji transfer ofislerinin (TTO) kapasite eksiklikleri ve Avrupa yenilik ekosistemindeki parçalanma sorunlarına odaklanmaktadır. Proje, akademisyenlerin ve öğrencilerin inovasyon ve girişimcilik becerilerini güçlendirirken, üniversiteler, start-up’lar, büyük şirketler ve yatırımcılar arasında stratejik iş birlikleri kurmayı hedeflemektedir. Konsorsiyumda İTÜ gibi teknik üniversiteler, işletme okulları, teknoloji kuluçka merkezleri, danışmanlık firmaları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimcilik birimi yer almaktadır. De-TECH, disiplinlerarası girişimcilik müfredatı geliştirerek, sürdürülebilir finansman modeli kurup, Avrupa çapında mentorluk ve ağ oluşturma sistemleri tesis ederek, yeni spin-off şirketlerin kurulmasını ve ticarileşmesini destekleyecektir. Ayrıca, Z Kuşağından öğrencilerin inovasyon farkındalığını artırmayı amaçlayacaktır.
Istanbul Kültür University (Koordinatör)
Startup Centrum
ELICIA projesi, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarını yaratıcılık odaklı inovasyon ve yapay zeka temelli girişimcilik merkezlerine dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Proje, EIT HEI Girişimi’nin hedefleri doğrultusunda, üniversitelerde yapay zeka ve yaratıcı teknolojilerden faydalanacak girişimcilik becerilerinin geliştirilmesini sağlamak için kurumsal kapasite ve disiplinlerarası iş birliğini artıracaktır. İki küme yaklaşımıyla ilerleyen ELICIA; bir yanda yapay zekada temel dijital yetkinliklerin kazanıldığı “İnovatif Teknolojiler Kümesi”, diğer yanda yaratıcılık ve oyun geliştirme becerilerinin ön planda olduğu “Gelişim Kümesi”ni kurmaktadır. Proje ile eğitim atölyeleri, mentorluk programları ve uygulamalı eğitimlerle katılımcıların AI ve yaratıcılığı yeni girişim ve yenilikçi çözümler için kullanabilmelerini desteklenecektir. Ayrıca, disiplinlerarası projeler ve fikirden pazara destek sunan kuluçka faaliyetleriyle girişimcilik ekosisteminin gelişimini teşvik edecektir.
Beykent University
DAIMIA
GreenTech4Transformation (GT4T), yükseköğretim kurumlarını sürdürülebilir inovasyon, girişimcilik ve toplumsal etki alanında lider konuma getirmeyi amaçlayan kapsamlı bir projedir. Söz konusu çalışma, döngüsel ekonomi, dijital dönüşüm ve enerji geçişi gibi kritik sektörlere odaklanarak ileri araştırma, derin teknoloji uygulamaları ve girişimcilik eğitimlerini birleştirecektir. Proje ile araştırmacılar, yenilikçi öğrenciler ve start-up ekosistemleri arasında disiplinlerarası iş birliği ve kapsayıcı eğitim programlarıyla sürdürülebilir ve dijital bir Avrupa vizyonunu desteklenecektir. Konsorsiyumda Türkiye’den bir yükseköğretim kurumu ve danışmanlık şirketi yer almakta olup, Avrupa genelinde sanayi ortakları ve yenilik merkezleriyle güçlü bir ağ oluşturulmuştur. GT4T; 30 start-up kurulması, 60 stratejik iş birliği anlaşması ve üç derin teknoloji inovasyonunun pazara sunulmasını hedeflerken, 1000’den fazla katılımcının eğitilmesi ve ölçeklenebilir inovasyon altyapısının oluşturulmasını sağlayacaktır. Böylece Avrupa yükseköğretim kurumlarının sürdürülebilir ve yenilik odaklı ekonominin öncüsü olmasını destekleyecektir.
Marmara Üniversitesi
HEI2MARKET projesi, yükseköğretim kurumlarını yenilik merkezlerine dönüştürmeyi, girişimcilik müfredatlarını entegre etmeyi, teknoloji transferini güçlendirmeyi ve start-up’ları desteklemeyi hedeflemektedir. 7 ülkeden 11 ortağın katıldığı projede, öğrenci, akademik ve idari personele yönelik girişimcilik eğitimleri ve mentorluk programları uygulanacaktır. Ana hedefler arasında girişimcilik müfredatlarının geliştirilmesi, 16 start-up’a destek verilmesi ve proje süresince 3 yeni girişim kurulması, ayrıca en az 17 stratejik iş birliği oluşturulması yer almaktadır. Proje, pilot uygulamalarla başlayıp programları geniş kitlelere yayarak kalıcı kurumsal yapılar oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca HEI2MARKET, sağlık ve üretim alanlarındaki inovasyon hedefleriyle uyumlu olarak 2400 öğrenci ve 245 akademik personele eğitim vererek bölgesel kalkınmada yükseköğretim kurumlarının rolünü artırmayı planlamaktadır.
Izmir Ekonomi Universitesi
IDEAL projesi, yükseköğretim kurumlarının (HEI) girişimcilik ve inovasyon kapasitesini artırmayı, yaratıcı ve kültürel endüstrilerde (CCIS) başarılı olmaları için kurumsal yapıları güçlendirmeyi ve öğrenciler ile personeli bu alanlarda gerekli becerilerle donatmayı hedeflemektedir. Dört HEI ve bir özel sektör ortağından oluşan konsorsiyum, eğitim yapılarında yenilikçi uygulamalar geliştirerek uzun vadeli girişimcilik etkisi yaratmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında girişimcilik destek yapıları oluşturulacak, paydaşlarla iş birliği artırılacak ve müfredatlar güncellenecektir. Innovation Vision Action Plan (IVAP) ile sistematik değişim sağlanacaktır.
Ana faaliyetler arasında yaratıcı ve girişimcilik odaklı eğitim programları, mentorluk ve moda, dijital tasarım ile medya gibi yüksek etkili alanlarda start-up destekleri yer almaktadır. Ayrıca, HEI’ler ile sanayi, araştırma ve toplumsal aktörler arasında güçlü ağlar kurulacaktır. Proje iki aşamalı yürütülerek, 15 start-up desteklenecek, 800’den fazla kişi eğitilecek ve 20 uzun süreli iş birliği kurulacaktır. IVAP sayesinde proje sonrası sürdürülebilir etki sağlanarak, HEI’lerde inovasyon ve girişimcilik stratejik olarak yerleşecek, böylece yaratıcı endüstrilerde direnç ve büyüme desteklenecektir.
Ministry of National Education, Educational Technology Incubation and Innovation Center (ETKIM)
ODTU TEKNOKENT YONETIM A.S.
Middle East Technical University
IMPACT-Campus, Avrupa genelinde yükseköğretim kurumlarını sistemik inovasyon, sürdürülebilirlik ve toplumsal dayanıklılık merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir projedir. Proje kapsamında 15 Bilgi Değerleme Merkezi (Knowledge Valorization Centres - KVC) kurulacak, böylece bölgesel eşitsizlikler azaltılarak kapsayıcı ve birbirine bağlı inovasyon ekosistemleri oluşturulacaktır. Konsorsiyumda İsviçre, Batı Balkanlar, Ukrayna, Türkiye ve diğer RIS bölgelerinden yükseköğretim kurumları ve partnerler yer almaktadır.
Proje ile 1300’den fazla öğrenci ve personele dijital beceri ve sürdürülebilir girişimcilik eğitimi verilecek; 12 mevcut ve 2 yeni start-up desteklenecek; katılımcıların %40’ı dezavantajlı gruplardan olacaktır; 90 stratejik iş birliği oluşturulacak ve KVC’ler kalıcı inovasyon merkezleri haline getirilecektir. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik ve blockchain gibi ileri teknolojiler eğitim ve girişimcilik eğitimine entegre edilerek, bölgesel gelişim ve dijital-yeşil dönüşüm desteklenecektir. Proje, pilot uygulamalardan pan-Avrupa ağ oluşturulmasına kadar aşamalı ilerleyerek uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamak üzere politika uyumu ve çeşitli finansman modellerini kullanacaktır.
Istinye University
Atam Robotic and Software Technology
Knowledge Rise projesi, yedi Avrupa ülkesinden yedi yükseköğretim kurumu, üç işletme, bir kamu kurumu ve bir STK’dan oluşan bir konsorsiyumu bir araya getirerek Derin Teknoloji (Deep Tech) alanında kurumsal inovasyon ve girişimcilik kapasitesini artırmayı hedeflemektedir. Proje ile yapay zeka, makine öğrenimi, ileri malzemeler, sürdürülebilir enerji, temiz teknolojiler ve siber güvenlik gibi dönüşüm sağlayan alanlarda HEI’leri, öğrencileri ve işletmeleri güçlendirerek, sürdürülebilir mavi ve yeşil ekonomilere geçiş desteklenecektir. Deep Tech Talent Initiative, Climate-KIC, EIT Digital, EIT RawMaterials ve katılımcı ülkelerin Akıllı Uzmanlaşma Stratejileri (S3) ile uyumlu olup Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Yeni Avrupa İnovasyon Gündemi’ne katkı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca EIT Knowledge Triangle Model’i kullanarak eğitim, araştırma ve iş dünyası sürece entegre edilecektir.
Konsorsiyum, Avrupa’nın Deep Tech liderliğini ve sürdürülebilir ekonomi dönüşümünü engelleyen beş temel zorluğu belirlemiştir: endüstri ve yüksek öğretim arasındaki kopukluk, yetersiz müfredat, zayıf start-up ekosistemi, bilimsel bilginin ticarileştirilmesinde eksiklik ve paydaşlar arasındaki uyumsuzluk. Bu sorunları aşmak için proje, HEI’leri değişimin ana aktörleri olarak konumlandırıyor, iş dünyası ile iş birliğini artırıyor ve kapasite geliştirmeyi hedefliyor.
FENERBAHCE UNIVERSITY
NEXT-HEI projesi, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarını (HEI) yenilikçilik, girişimcilik ve bölgesel kalkınmanın ana aktörlerine dönüştürmeyi amaçlamaktadır.. Proje, özellikle orta ve gelişmekte olan yenilikçi bölgelerdeki HEI’lerin ticarileştirme kapasitelerini artırmak, girişimciliği desteklemek ve akademi, sanayi ile diğer inovasyon aktörleri arasında güçlü iş birlikleri kurmak üzerine odaklanmaktadır.
NEXT-HEI, kapsamlı bir İnovasyon Vizyonu Eylem Planı (IVAP) uygulayarak, HEI’lere girişimcilik araçları ve eğitimleri sağlamak, bölgesel iş birliklerini güçlendirmek ve cinsiyet dengesi ile genç katılımı teşvik ederek kapsayıcılığı artırmak gibi üç temel sütun üzerinde çalışıyor. Proje kapsamında mentorluk, girişim oluşturma kursları ve eşleştirme etkinlikleri gibi stratejik faaliyetlerle, 35’ten fazla HEI ve 50 start-up’a sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik desteği verilecek; 875’ten fazla öğrenciye girişimcilik zihniyeti kazandırılacaktır.
Middle East Technical University
TECH2X projesi, yükseköğretim kurumlarının yenilikçilik ve girişimcilik kapasitelerini artırmayı, derin teknoloji (deep tech) alanında yeteneklerini geliştirmeyi ve 4. nesil üniversite modeline geçişi desteklemeyi amaçlamaktadır. İklim ve mobilite alanlarına odaklanarak, kurumlar arası iş birliği ve ağ kurmayı teşvik ederek Avrupa’da ölçeklenebilir bir bilim ve yenilik girişimciliği platformu oluşturmayı hedeflemektedir.
Projeye dört farklı yükseköğretim kurumu, deneyimli bir inovasyon merkezi/incubator/akseleratör ve önde gelen bir araştırma kurumu ortak olmaktadır. İş dünyası, teknik ve disiplinler arası uzmanlıkları bir araya getirerek toplumsal sorunlara derin teknoloji odaklı çözümler üretmeyi amaçlamaktadır.
Projede yeni müfredatlar tasarlanacak, öğrenci katılımı artırılacak, yetkinlik ölçümünde ortak kriterler belirlenecek ve özellikle kadın girişimciler için mentorluk ve eğitim içeren kuluçka programları uygulanacaktır. Ayrıca HEI’ler, araştırma merkezleri ve sanayi arasında bağlantılar güçlendirilecektir. Başlıca hedef gruplar; akademik ve araştırma personeli, öğrenciler ve girişimcilik destek birimleridir. TECH2X, teknoloji odaklı yenilikçilik ile girişimcilik kapasitelerini kurumsallaştırarak başarılı projelerin hayata geçmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Yildiz Technical University (Koordinatör)
Yildiz Teknoloji Gelistirme Bolgesi
Istinye University
Sakarya University (SAU)
IMES Specializes Organized Industriai Zone
Antalya OSB Teknopark
TECHSIGHT projesi, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarını sürdürülebilir ve kapsayıcı derin teknoloji (deep tech) gelişiminin öncüsü konumuna getirmeyi hedefleyen stratejik bir öngörü ve inovasyon girişimidir. Yükseköğretim kurumlarını, üniversite-sanayi-kamu (bilgi üçgeni) arasındaki kritik merkezler olarak tanımlayan TECHSIGHT, Avrupa’nın derin teknoloji alanındaki gelecekteki liderliğini sağlamayı amaçlamaktadır.
Önceki EIT HEI projeleri olan PROMETHEUS ve Inno-EUT+ gibi başarılı modelleri temel alan TECHSIGHT, yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini artırırken, gelecek öngörüsü ve stratejik öngörü metodolojilerini kullanarak trendleri önceden tespit etmeye odaklanacaktır. Bu sayede yükseköğretim kurumları, sadece mevcut sanayi ihtiyaçlarına yanıt vermekle kalmayıp, aynı zamanda geleceğin küresel liderleri olmaya hazırlanabilecektir.
Başkent Üniversitesi
Ankara Development Agency
Union of Chambers and Commodity Exchanges Turkiye
Social Innovation Agency Konya
TRI-CREATES, Avrupa’daki 4 yükseköğretim kurumunda yaratıcılığı, kullanıcı odaklı yöntemleri ve bölgesel ekosistem paydaşlarını entegre ederek inovasyon ve girişimciliği yeniden tanımlayan dönüştürücü bir IVAP projesidir. İrlanda, Portekiz, Romanya, Türkiye ve Danimarka’da faaliyet gösterecek proje, güçlü, orta ve gelişmekte olan inovasyon ekosistemlerini bir araya getirerek yükseköğretim kurumları, sanayi ortakları, yatırımcılar ve inovasyon aktörlerinden oluşan dinamik bir ağ oluşturmaktadır. Proje, bilgi üçgeni (eğitim, araştırma, inovasyon) prensibine odaklanırken, EIT HEI Girişimi’nin sistemik değişim, girişimcilik kapasitesi ve uzun vadeli etki hedeflerine katkı sağlayacaktır.
TRI-CREATES’i farklı kılan ise açık inovasyon metodolojisidir. Yaratıcılık ve yaratıcı teknolojiler (dijital tasarım, sanal gerçeklik, oyun geliştirme gibi) girişimcilik eğitimi ve araştırmalarını projenin merkezine yerleştirmektedir. Öğrenciler, araştırmacılar ve paydaşların ortaklaşa çözüm geliştirme süreçlerine dahil edildiği kapsayıcı ve kullanıcı odaklı yaklaşımlar benimsenecektir. Akıllı uzmanlaşma stratejileri doğrultusunda MedTech, sürdürülebilir kalkınma ve dijital inovasyon gibi bölgesel güçlü yönlere odaklanılarak, yerel ihtiyaçlar ve AB öncelikleri arasında uyumlu girişimler geliştirilecek, bu yöntemler ise katılımcıların gerçek kullanıcı ihtiyaçlarını keşfetmesini ve bu içgörüleri etkili, ölçeklenebilir çözümlere dönüştürmesini sağlayacaktır.
Proje hedefleri arasında 880 öğrencinin eğitilmesi, 130 katılımcının mentorluk alması, 340 personelin girişimcilik becerileri ile donatılması, 36 start-up’ın desteklenmesi, 14 yeni ortaklığın kurulması ve 14 inovasyon destek yapısının güçlendirilmesi bulunmaktadır. 2030 yılına kadar ise 300 ek start-up’ın oluşturulması veya desteklenmesi, fikri mülkiyet çıktılarının maksimize edilmesi, bölgesel ekonomik büyümenin önemli ölçüde artması ve partner yükseköğretim kurumlarının girişimcilik motoru olarak güçlü konuma gelmesi hedeflenecektir.